Ίσιο κορμί, καλύτερη υγεία

Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει την υγεία με πολλούς τρόπους.

Ας σκεφτούμε πόσο χρόνο ξοδεύουμε καθισμένοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, πιθανότατα σε ακατάλληλη καρέκλα και σε λάθος στάση. Ας σκεφτούμε, επίσης, πώς κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας και θα διαπιστώσουμε ότι ακόμα και η όρθια στάση μπορεί να είναι λανθασμένη και να καμπουριάζουμε. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η λανθασμένη στάση του σώματος στην υγεία μας είναι περισσότερες από αυτές που φανταζόμαστε.

Προβλήματα στην πέψη

Όσον αφορά το πεπτικό σύστημα, η σωστή στάση του σώματος επιτρέπει στα εσωτερικά όργανα της κοιλιακής χώρας να πάρουν τη φυσική τους θέση χωρίς να συμπιέζονται αδικαιολόγητα, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην κανονική ροή και λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μάλιστα, η ακατάλληλη στάση περιλαμβάνεται στους παράγοντες εκείνους που μπορεί να ευθύνονται για διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσκοιλιότητα, η κήλη.

Χαλάει τη διάθεση

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε κακή στάση σώματος. Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι και το αντίστροφο μπορεί επίσης να συμβεί, δηλαδή η κακή στάση του σώματος (π.χ. το να καμπουριάζετε) να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Τη συσχέτιση μεταξύ στάσης σώματος και ψυχολογικής διάθεσης υποστηρίζει πρόσφατη γερμανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χιλντεσχάιμ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Clinical Psychology and Psychotherapy». Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ζητήθηκε από φοιτητές να διασχίσουν μια αίθουσα είτε περπατώντας σκυφτά είτε κάνοντας ελαφρά πηδήματα. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ανέφεραν εντονότερα αισθήματα κατάθλιψης και χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από τους δεύτερους, προβλήματα που μπορούν να αντιστραφούν αν βελτιώσουμε τη στάση του σώματός μας.

Δυσκολεύει την αναπνοή

Τα οφέλη που προσφέρει η κατάλληλη στάση του σώματος δεν περιορίζονται στο μυοσκελετικό σύστημα, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα, οι πνεύμονες μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους όταν η στάση μας είναι σωστή και επιτρέπει στον θώρακα και τους μυς του διαφράγματος να διαστέλλονται σωστά. Έτσι, η οξυγόνωση του αρτηριακού αίματος στους πνεύμονες γίνεται καλύτερα και ταυτόχρονα απαιτείται λιγότερη προσπάθεια για να αναπνεύσουμε και να μιλήσουμε.

Επηρεάζει την πρώτη εντύπωση

Και όμως, οι κινήσεις και οι στάσεις του σώματός μας περνάνε συχνά κάποιο μήνυμα και μπορεί να επηρεάσουν το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Ας αναλογιστούμε μόνο πώς εμείς οι ίδιοι βλέπουμε κάποιον που μπαίνει στην αίθουσα περπατώντας καμαρωτός και πώς κάποιον που καμπουριάζει και σέρνει το σώμα του. Η αρχική εντύπωση που δημιουργείται με τη δεύτερη εικόνα είναι σίγουρα αρνητική, καθώς η μη λεκτική επικοινωνία είναι εξίσου σημαντική με τη λεκτική.

Ανεβάζει την πίεση

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Neuroscience» δείχνει ότι η καταπόνηση των μυών του αυχένα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς ερευνητές εντόπισαν σύνδεση μεταξύ των συγκεκριμένων μυών και εγκεφαλικών κυττάρων που συνδέονται με την αύξηση της πίεσης του αίματος. Δεδομένου ότι καταπόνηση των μυών του αυχένα μπορεί να προκύψει από τραυματισμούς ή ακόμα και από την κακή στάση του σώματός μας, δεν είναι απίθανο το καμπούριασμα πάνω στο γραφείο να μας ανεβάζει την πίεση.

Η σωστή στάση σώματος

Ρίχνουμε τους ώμους πίσω και φροντίζουμε τα αφτιά να βρίσκονται πάνω από τους ώμους, οι ώμοι πάνω από τους γοφούς και οι γοφοί πάνω από τους αστραγάλους. Επίσης, το βάρος μας πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα στα πόδια. Πώς μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα; Η λύση είναι απλή. Για να στεκόμαστε στο ύψος μας και να βελτιώσουμε τη στάση του σώματός μας, πρέπει να ενισχύσουμε τους ραχιαίους μυς, π.χ. συμμετέχοντας σε γυμναστικά προγράμματα όπως το πιλάτες.