TRIGGER POINT THERAPY

Η πρώτη αναφορά στην διεθνή βιβλιογραφία της άποψης ότι Τα μυοπεριτονιακα σημεία πυροδότησης πόνου ή trigger points μπορεί να είναι η αιτία πόνου έγινε από την Dr Travell και τον D.G. Simons το 1983

Το μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου ή trigger point είναι ένα υπερευαίσθητο σημείο στον μυ .

Κατά τη διαδικασία σύσπασης-χαλάρωσης των μυϊκών ινών μπορεί να προκληθούν  μικροτραυματισμοί στις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να συσπώνται, να «σκληραίνουν», να «κονταίνουν» και να χάνουν την ελαστικότητά τους, προκαλώντας πόνο στον ασθενή.

Αυτός ο μικρό-τραυματισμός οδηγεί στην δημιουργία των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου  – trigger points (TPs).

Συνήθως τα TPs προκαλούν συγκεκριμένο υπόδειγμα πόνου

Διακρίνονται σε:

Ενεργά. Εμφανίζονται μετά από έναν μυϊκό τραυματισμό, παρατεταμένη κακή στάση,  κακή χρήση ή υπέρχρηση ενός μυ ή ερεθισμό κάποιου νεύρου. Ένα TPs χαρακτηρίζεται σαν ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής και ελαττώνει την μυϊκή ισχύ.Ο πόνος μπορεί να υπάρχει και στην ανάπαυση Λανθάνοντα/ ανενεργά. Πρόκειται για χρόνια trigger points που δεν είχαν αντιμετωπιστεί κατά την εμφάνισή τους και μετά από περιόδους ύφεσης εμφανίζουν ξανά συμπτώματα. Προκαλούν περιορισμό της κινητικότητας και η ελάττωση της μυϊκής ισχύος. Παράγοντες επανενεργοποίησής τους μπορεί να είναι η υπέρχρηση του μυ ή η υπερβολική διάτασή του.

Η εμφάνιση των σημείων πυροδότησης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

  • Επαναλαμβανόμενη μυική καταπόνηση ή απότομη κίνηση και επιβάρυνση στη μηχανική της περιοχής λόγω αρθρικής δυσλειτουργίας.
  • Απευθείας μυικός τραυματισμός ή απότομη διάταση ή θλάση του μυ.
  • Παρατεταμένη ακινησία ή παρατεταμένη στατική θέση π.χ. δουλειά γραφείου,.
  • Ψυχολογικό στρες
  • Κακή στάση του σώματος
  • Έλλειψη άσκησης, κακή φυσική κατάσταση
  • Ριζίτιδα
  • Φλεγμονή
  • Δευτερογενής ενεργοποίηση από αλλά σημεία πυροδότησης
  • Έλλειψη βιταμινών (Β1, Β6, Β12, D, C) και ιχνοστοιχείων (Μαγνήσιο, Ψευδάργυρος)

 Παρόλα αυτά όμως με την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος (ισχαιμική πίεση και διατάσεις , τεχνική ξηράς βελόνης κ.α.) μπορούμε να βγάλουμε  τον ασθενή από αυτήν την δυσάρεστη θέση, και  να επιτύχουμε λειτουργικότητα απαλλαγμένη από συμπτώματα.

Σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις, τα μηχανήματα αποτελούν μόνο ένα μέρος της θεραπείας.

Για το λόγο αυτό, στο Κέντρο Φυσικοθεραπειας ΓΑΛΗΝΟΣ δίνουμε μεγάλη έμφαση σε μεθόδους που γίνονται μέσω της προσωπικής παρέμβασης και των χεριών του φυσικοθεραπευτή.