Βελονισμός
Η ύπαρξη της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής εντοπίζεται μέσω γραπτών κειμένων από το 1000 π.Χ. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ιδρύθηκε βασισμένη στην ολιστική έννοια της θεραπείας και στην αναγνώριση της δυνατότητας του σώματος να επιστρέψει σε μια ισορροπημένη κατάσταση, δεδομένου ότι το σωστό ερέθισμα για να επιτευχθεί αυτό έχει δοθεί.
Το σώμα διαθέτει αυτόματους μηχανισμούς θεραπείας και οποιαδήποτε παρέμβαση μέσω της χρήσης του βελονισμού, του acupressure ή του ηλεκτρο-βελονισμού στοχεύουν στην ενθάρρυνση αυτής της αυτόματης θεραπευτικής ικανότητας .
Έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες στο δέρμα) βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πλήρως αποστειρωμένες μιας χρήσεως. Κύριος σκοπός εκτός των άλλων είναι η αναλγητική απάντηση
Ολοένα και περισσότερες παθήσεις προστίθενται στη λίστα των ενδείξεων του βελονισµού, που γίνεται αποδεκτός ως θεραπευτική λύση από πολλά συστήµατα υγείας, ανά την Ευρώπη και τον κόσµο. Η πιο σηµαντική του εφαρµογή ωστόσο, σχετίζεται µε την αντιµετώπιση του πόνου.
Η πρόοδος της φυσιολογίας και η ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης έχουν επιτρέψει την κατανόηση και ερµηνεία των µηχανισµών δράσης του βελονισµού. Η έρευνα µάλιστα, µε στόχο την πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και της θεραπευτικής δράσης του βελονισµού, συνεχίζεται µε αµείωτο ενδιαφέρον.
Θα είναι o βελονισμός αποτελεσματικός;
Έρευνες έχει δείξει ότι ο βελονισμός έχει αναλγητική δράση στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση των ενδορφινών και άλλων νευροχημικών ουσιών που αλλάζουν την επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ενδορφίνες είναι οπιούχες ουσίες που προσφέρουν στον ασθενή αναλγησία. Η επιστημονική απόδειξη της απελευθέρωσης των ενδορφινων επιτρέπει στο βελονισμό να ενσωματωθεί με τη συμβατική ιατρική. Κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι έχουν μια ισχυρή και συνεχή επίδραση στο μυο-σκελετικό πόνο. Ακόμη ο βελονισμός στα μυοσκελετικά προβλήματα χρησιμοποιείται για τη λύση του μυϊκού σπασμού (trigger points) που δημιουργείται μέσα στους μυς.
Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με το βελονισμό;
Μυοσκελετικοί πόνοι
- Mυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης (Trigger points)
- Πόνοι στον αυχένα (χωρίς επίπτωση στη μυϊκή ισχύ ή στα αντανακλαστικά)
- Περιαρθρίτιδα ώμου
- Επικονδυλίτιδα αγκώνα – έξω (Tennis elbow) & έσω (Golfer’s elbow)
- Τενοντίτιδα
- Τενοντοελυτρίτιδα
- Οσφυαλγία (Οξεία & χρόνια)
- Ισχιαλγία
- Οστεοαρθρίτιδα (γονάτων, ισχίων, ακρωμιοκλειδικής)
- Άλγος ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Αθλητικές κακώσεις
- Μυϊκοί πόνοι (θλάσεις)
- Διάστρεμμα
- Νευραλγία τριδύμου
- Κεφαλαλγία τάσεως, ημικρανία, αυχενογενής κεφαλαλγία