Ξέρατε ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 15 mm ύψος κατά την διάρκεια της ημέρας; Αυτό ισοδυναμεί περίπου με το 1% του ύψους μας… 

Ο λόγος είναι ότι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούνται κατα το πλείστο, από νερό. Αυτοί οι δίσκοι – οι οποίοι τελούν χρέη «αμορτισέρ» στην σπονδυλική στήλη, μιας και απορροφούν τους κραδασμούς – συμπιέζονται ενώ επιτελούμε τις καθημερινές μας λειτουργίες. Στους παρακάτω πίνακες μπορείτε να δείτε ότι ο βαθμός συμπίεσης διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με την στάση και την τυχόν άρση βαρών. 

Picture

Βλέπουμε τις  σχετικές αυξομειώσεις στην ενδοδισκική πίεση, σε διάφορες στάσεις.
Η καθιστή στάση και οι κάμψεις καταπονούν τους δίσκους περισσότερο από ό,τι η όρθια και η εμβρυική θέση. Αυτό εξηγεί την επιδείνωση των συμπτωμάτων της κήλης στις προαναφερθείσες θέσεις.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την αντίστοιχη καταπόνηση με άρση βάρους 5 κιλών. Προφανώς, η καταπόνηση αυξάνεται όσο αυξάνεται και το βάρος…

Picture

Κατά την διάρκεια του ύπνου, οι δίσκοι αποσυμπιέζονται, και ανακτάμε το φυσιολογικό μας ύψος! Φυσικά, υπάρχουν και ειδικές ασκήσεις που αποσυμπιέζουν τους δίσκους, όπως αυτές που γίνονται στο pilates ή εκείνες που συνιστά ο φυσιοθεραπευτής.