Πολλοί ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ή και 50 ετών προσέρχονται στον oρθοπαιδικό λόγω ενοχλημάτων στο γόνατο και αναφέρουν οίδημα, δυσκαμψία αλλά και άλγος στην έσω επιφάνεια της άρθρωσης, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο μηχανισμό κάκωσης.

Η πλειονότητα των ασθενών αυτών καταλήγει να υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία, προς περαιτέρω διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης. Η εικόνα που περιγράφεται στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εκφύλιση ή και ρήξη του οπισθίου κέρατος του έσω μηνίσκου. Η κατάσταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κλασσική ρήξη του μηνίσκου, η οποία προέρχεται από κάποιο τραυματισμό ή στροφική κίνηση του γόνατος.

Σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται χειρουργική (αρθροσκοπική) παρέμβαση, προς αποκατάσταση της «ρήξης του μηνίσκου».

arthro

Τα αποτελέσματα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πτωχά και ο λόγος είναι ο εξής:

Η ρήξη του οπισθίου κέρατος του έσω μηνίσκου είναι ένα απεικονιστικό μόνο εύρημα το οποίο είναι συνήθως το αποτέλεσμα γενικότερης εκφύλισης του γόνατος και αρχόμενης ή προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας. Συνεπώς η αρθροσκόπηση δεν θα λύσει το πρόβλημα του ασθενούς παρά μόνο θα βοηθήσει ως τρόπος έκπλυσης της άρθρωσης με μικρά έως ελάχιστα αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το οστεοαρθριτικό γόνατο πάσχει από μικρού έως μεγαλύτερου βαθμού καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και παραμόρφωση της άρθρωσης. Η απλή μηνισκεκτομή ΔΕΝ μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

Συνοδευόμενη από τεχνικές αναζωογόνησης του χόνδρου και του υποχονδρίου μπορει να δώσει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Στις τεχνικές αυτές περιλαμβάνονται τα μικροκατάγματα και οι τρυπανισμοί.

arthro3arthro2arthro1

Εικόνες μαγνητικής τομογραφίες που απεικονίζουν σε διάφορες ακολουθίες ρήξη του οπισθίου κέρατος του έσω μηνίσκου σε οστεοαρθριτικά γόνατα.

 

 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς άνω των 40 ετών ότι – χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα κλασσικής ρήξης – το πρόβλημά τους έγκειται στον χόνδρο και όχι στον μηνίσκο.

 Χαρακτηριστική είναι η φράση των ερευνητών ιατρών από το University of Western Ontario and Lawson Health Research Institute:

 “Η αρθροσκόπηση παραμένει ωφέλιμη σε αρκετές περιπτώσεις που αφορούν το γόνατο, όπως ρήξη μηνίσκου και χιαστού. Για τα οστεοαρθριτικά γόνατα . . . ψάξτε για καλό Φυσικοθεραπευτή!”