Η πελματιαία απονεύρωση αποτελεί μία δεσμίδα από μη ελαστικές επιμήκεις κολλαγόνες ίνες  που καλύπτει το πέλμα του άκρου πόδα, προστατεύει τις δομές στο πέλμα και παρέχει την ευελιξία για την απορρόφηση των κραδασμών..

Η απονεύρωση, όντας ιδιαίτερα ισχυρή, βοηθά στη διατήρηση του σχήματος του ποδιού και της ποδικής καμάρας και συνδέει το πίσω με το μπροστινό μέρος του ποδιού έχοντας σημαντικό ρόλο σε όλες του τις λειτουργίες. Η εκφύλιση και φλεγμονή της απονεύρωσης ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση της πτέρνας και του πέλματος, η οποία αφορά τόσο άτομα σε καθιστική ζωή όσο και ενεργητικά άτομα και προσβάλει συχνότερα γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους αθλητές και ιδιαίτερα τους δρομείς

Ο τραυματισμός, η παρατεταμένη ορθοστασία ή κούραση, το βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος, τα καινούρια υποδήματα αλλά και η αύξηση βάρους αποτελούν παράγοντες οι οποίοι ερεθίζουν την πελματιαία απονεύρωση προκαλώντας μικροτραυματισμούς και φλεγμονώδη αντίδραση στην περιοχή με αποτέλεσμα τον επίμονο πόνο. Η φλεγμονή μπορεί να επιδεινωθεί από υποδήματα που δεν παρέχουν κατάλληλη υποστήριξη, ειδικά στην περιοχή της καμάρας καθώς και από τη χρόνια καταπόνηση, η οποία συνοδεύει, μερικές φορές, τις αθλητικές αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι σφικτοί γαστροκνήμιοι μύες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή ή χαμηλή καμάρα, πλατυποδία ή  ο υπερπρηνισμός του ποδιού,  η ορθοστασία, η έντονη καταπόνηση και γενικά αυξημένα φορτία συμπεριλαμβάνονται στους προδιαθεσικούς παράγοντες μιας  πελματιαίας απονευρωσίτιδας.  Τα σύνδρομα καταπόνησης, η μη σωστή επιλογή του υποδήματος και τα λάθη κατά τη διάρκεια προπονήσεων είναι αιτίες, που προκαλούν φλεμονή στην πελματιαία απονεύρωση.  Στους αθλητές το πρόβλημα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας εμφανίζεται κυρίως σε αθλήματα με έμφαση σε άλματα και sprint, αλλά και σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων και χορευτές. Τα συνηθισμένα λάθη προπόνησης είναι για παράδειγμα, τρέξιμο μεγαλύτερης, από την πρέπουσα διάρκεια, σε ανηφόρα, τρέξιμο σε άμμο ή τρέξιμο χωρίς τα σωστά υποδήματα.

Η  συμπτωματολογία περιλαμβάνει έντονο πόνο και ευαισθησία στο πέλμα, στην περιοχή της πτέρνας και κυρίως στο εσωτερικό χείλος του οστού, όπου και προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση.

 

plantar fasciitis

 

 

 

 

 

 

Ο πόνος οφείλεται σε μικρορήξεις της πελματιαίας απονεύρωσης, οι οποίες προκαλούν τοπική φλεγμονή και μία διαδικασία επούλωσης, οδηγώντας σε ασβεστώσεις και δημιουργία οστεοφύτου λόγω έλξης (άκανθα). Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών μπορεί να αναπτύξει τα συμπτώματα και στα δύο πόδια.

Ο πόνος είναι εντονότερος το πρωί ή μετά από περιόδους παρατεταμένης ακινησίας ενώ μετά από μερικά βήματα μπορεί να σημειωθεί αισθητή υποχώρηση του. Αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, και εφόσον ο πάσχων συνεχίζει τις δραστηριότητες του, συνήθως σημειώνεται επιδείνωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση, την ακτινογραφία, όπου είναι ορατό το οστικό εξόγκωμα (σαν καρφί) κάτω από την πτέρνα, ή τη μαγνητική τομογραφία ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα άλλου προβλήματος της περιοχής.

Το οστεόφυτο λόγω έλξης (άκανθα πτέρνας) κάνει συχνά την εμφάνιση του χωρίς να είναι παθογνωμικό σημείο της νόσου, αφού πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν άκανθα πτέρνας χωρίς να παρουσιάζουν συμπτωματολογία πόνου.

33

34

Οι δυνατότητες που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τη θεραπεία της άκανθα πτέρνας και της πελματιαίας απονευρωσιτιδας ήταν λίγες.

Η θεραπεία συνίσταται σε ως επι το πλείστον σε συντηρητικές μεθόδους οι οποίες περιλαμβάνουν υποπτέρνια πέλματα σιλικόνης που βοηθούν στον πόνο και υποστηρίζουν την στήριξη , χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και σε έσχατες περιπτώσεις τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών , χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να οδηγούν  σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα και οι οποίες,  θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί υπάρχει κίνδυνος λέπτυνσης της απονεύρωσης και κατά συνέπεια ρήξης αυτής  .

Στις συντηρητικές μεθόδους ανήκει και η φυσικοθεραπευτική αγωγή. Όλες οι μέχρι  τώρα επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φυσικοθεραπεία είναι η πιό αποτελεσματική θεραπεία για την αποκατάσταση της πάθησης.  Με τη βοήθεια ρευμάτων, υπερήχων, laser, δινόλουτρου, και τεχνικών μάλαξης και κινητοποίησης επιτυγχάνεται η μείωση της τάσης της απονεύρωσης και η ύφεση της φλεγμονής. Επιπροσθέτως οι ασκήσεις διατάσεως του αχίλλειου τένοντα και διατάσεως πελματιαίας απονεύρωσης έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές μειώνοντας τον πόνο και επιτρέποντας μεγαλύτερη δραστηριότητα με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάσταση του ασθενούς

Σήμερα , ενα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο στην φυσικοθεραπευτική φαρέτρα είναι η χρήση των Κρουστικών υπερήχων (Shock Wave), μέθοδος που  έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα που μέχρι πρόσφατα πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονταν και μάλιστα αποτελεσματικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι θεραπείες μεκρουστικούς υπέρηχους προσφέρουν  σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, καθώς θεραπεύουν όλα τα σημεία της πελματιαίας απονεύρωσης, τα οποία έχουν τραυματιστεί και προκαλούν τον πόνο.

tromaktiko9

 

 

 

 

 

 

Επιμέρους, η μείωση της καταπόνησης του πέλματος (ορθοστασία, τρέξιμο) για κάποιο χρονικό διάστημα, η απώλεια βάρους αφού συνεπάγεται μείωση της φόρτισης του πέλματος . Όταν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, ένα πελματογράφημα θα δείξει τυχόν λάθος φορτίσεις στο πέλμα, και τυχον ανατομική παραλλαγή του άκρου ποδιού (υψηλή ποδική καμάρα, πλατυποδία)  κατά την ορθοστασία και τη βάδιση οποτε στη συνέχεια  η κατασκευή ειδικών  πελμάτων θα βοηθήσει στην πρόληψη επανεμφάνισης  της παθησης