Σήμερα ειδικά στον Ελληνικό χώρο αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και τα πρωτεία παγκοσμίως σε κοινωνικές παροχές, βλέπουμε να βάλλεται από παντού το κοινωνικό κράτος,  να ψάχνουν να βρουν τρόπο να μειώσουν τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα και το κόστος περίθαλψης.

Η φυσικοθεραπεία παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην κοινωνική περίθαλψη, καθώς ένας από τους πυλώνες της είναι η πρόληψη ενώ σαν προσέγγιση θεραπευτική και διαγνωστική (φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση) είναι απείρως πιο οικονομική από την φαρμακευτική αγωγή που συνήθως “καλύπτει ” τα συμπτώματα του ασθενή,  και τα χειρουργεία όταν δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη.

Η φυσικοθεραπεία είναι πιο γνωστή για τα οφέλη της στα μυοσκελετικά προβλήματα αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις της φυσικοθεραπείας που βοηθούν σε όλα σχεδόν  τα προβλήματα υγείας.

  1.  καρδιοαναπνευστική φυσικοθεραπεία
    2. παιδιατρική φυσικοθεραπεία
    3. νευρολογική φυσικοθεραπεία και επανεκπαίδευση του ασθενούς
    4. αθλητική φυσικοθεραπεία
    5. θεραπευτική άσκηση/ κινησιοθεραπεία

Τα οφέλη της  φυσικοθεραπείας σε προβλήματα όπως αυχενικό σύνδρομο,  οσφυαλγία, ισχιαλγία,  επικονδυλίτιδα,  τραυματισμοί αρθρώσεων,  οστεοαρθρίτιδα,  αποκατάσταση μετά από χειρουργεία,  τενοντίτιδες,  διαστρέμματα,  θλάσεις κλπ είναι πολύτιμα.

236256256

mesi3

πόνος-στο-γόνατο-γυναικών-47769153

 

 

 

 

 

str1

 

tromaktikoaples_askhseis_gumnastikhs_gia_ton_auxena_300_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τεχνολογία στη φυσικοθεραπεία είναι ένας σημαντικός βοηθός τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και της θεραπείας, με όπλα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου χωρίς παρενέργειες.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας όμως παραμένει η κίνηση, η θεραπευτική άσκηση που συχνά μπερδεύεται με το fitness.

O ειδικός φυσικοθεραπευτής γνωρίζει  τον τρόπο και τον χρόνο των φορτίσεων που πρέπει να δέχεται κάθε τραυματισμένο μέλος κατά την αποθεραπεία και  κλιμακώνει την άσκηση αναλόγως καθώς επίσης φροντίζει και εκπαιδεύει τον ασθενή για την σωστή εργονομία κατά την διάρκεια της καθημερινότητάς του.

Στο εξωτερικό, ο Φυσικοθεραπευτής έχει τη θέση που του αναλογεί στο σύστημα υγείας, γιατί είναι ένας ειδικευμένος επιστήμονας και η φυσικοθεραπεία είναι σαν θεραπεία πιο οικονομική στο σύστημα υγείας, ενώ προλαμβάνει και προσφέρει ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή αυτό να γίνει και στη χώρα μας.